SARDINE RUN EXPEDITIE 2020 en 2021Accommodatie

2009 was de eerste Sardine Run expeditie. We kregen toen een gigantische bait ball op het bord met alles erop en eraan. Het smaakte naar meer! Nu jaren later gaan de gesprekken nog vaak over deze unieke ervaring. Beelden van enorme scholen sardienen, jagende dolfijen, meer dan 20 meter diep duikende vogels en walvissen die vlak naast jou uit het water komen gedoken en terug verdwijnen... Het is bijna onmogelijk om de intensiteit van dergelijk spektakel te evenaren!

In juni 2012 en 2013 zakten we opnieuw af naar de "Wild Coast" in Zuid-Afrika om ons geluk te beproeven. Hoewel 2012 geen succesjaar werd voor Sardine Run (weinig bait balls, de kers op de taart ontbrak...) werden de meeste deelnemers opnieuw overweldigd door het avontuur. De spanning van de zoektocht, de adrenaline, ... iedereen genoot met volle teugen. 2013 bracht dan weer meer succes: naast de "gewone" ontmoetingen met bultruggen, dolfijnen en haaien, was er deze keer wél de kers op de taart! BAIT BALL!!!!!

Belangrijk bij een deelname aan dergelijke expeditie is het besef dat Sardine Run niet alleen om bait balls draait. Zelfs indien de sardienen forfait geven, zijn alle bijhorende predators (jagers) in de buurt. Bij afwezigheid van bait balls verleggen wij de focus van deze reis dan ook onmiddellijk naar een "wildlife experience". Zo werd er in het verleden ook gedoken met mola mola, deden we enkele baited shark dives, en genoot iedereen van unieke momenten onder water met Bultrug walvissen! Het is weinig duikers gegund om dit voorrecht te proeven!

Wij hebben dan ook het genoegen om onze expeditie aan te kondigen voor 2020. We opteerden er opnieuw voor om er alles aan te doen om deze expeditie zo perfect mogelijk voor te bereiden, en daarbij zijn volgende aspecten zeer belangrijk:

 • Wij raden absoluut een expeditie gespreid over 10 dagen, met 9 dagen op zee aan. Op deze manier zijn enkele dagen aan de kant omwille van slecht weer minder pijnlijk dan bij een expeditie van 6 dagen op zee.
 • Als uitvalsbasis opteren we voor Port St Johns en East London. De actie start doorgaans in de buurt van East London, trekt langs Port St Johns, om van daaruit verder te trekken richting Wild Coast. East London en Port St Johns zijn de belangrijkste hot spots op deze migratie route. Er zijn goedkope programma's die worden aangeboden, bijvoorbeeld vanuit Aliwal Shoal. Zij vermelden ook "Sardine Run" in hun programma, maar bevinden zich mijlenver van waar het allemaal te doen is!
 • Onze gidsen aan boord hebben jarenlange ervaring met Sardine Run, en worden algemeen beschouwd als specialisten ter zake. Vergis je niet: het zijn niet de traditionele commerciele duikgidsen die je zou verwachten op een duikreis. Zij zijn in de eerste plaats daar om zelf Bait Balls te zien en in beeld te brengen! Zij zijn verslaafd aan Sarine Run! En jij kan en mag hen vergezellen. Verwacht van hen geen rustige briefing wanneer je bij een bait ball aankomt. Zij zullen als eerste in het water liggen, en niet naar je omkijken. Dit zijn de mannen die wij nodig hebben... Ze doen er alles voor om die bait ball te vinden! Geen flauwekul, geen gezever over een liter fuel extra, ... Gaan voor die Bait ball!!!
 • Bij afwezigheid van sardienen (en die kans is reëel bij Sardine Run), trachten wij een zo compleet mogelijke "Wildlife experience" aan te bieden. Walvissen, verschillende haaiensoorten, dolfijnen, zeehonden en pinguins behoren hierbij onder andere tot de mogelijkheden.

De hierboven vermelde aspecten van onze expeditie zijn uiterst belangrijk. Het is niet moeilijk om goedkopere aanbiedingen voor Sardine Run te vinden. Maar indien één van deze aspecten niet kloppen, komt de volledige expeditie op losse schroeven te staan. Het risico op een mislukte reis wordt dan ineens heel groot.
Sardine Run is onvoorspelbaar, maar de kunst is om zoveel mogelijk bezwarende factoren uit te schakelen. En als we opnieuw slagen in ons opzet is de beloning zo groot!!!

Van alle programma's op onze website is dit zonder twijfel de meest spectaculaire onderneming! Een aanrader voor adrenaline-fanaten, en natuurliefhebbers die van spanning en spektakel houden.

DATUM SARDINE RUN met WILD WATER :

 • 19 juni 2020 tot 29 juni 2020*
 • 10 juli 2021 tot 20 juli 2021*

* Expeditiedatum (data ter plaatse, zonder rekening te houden met vluchtdata en eventuele stop-over overnachtingen of verlenging van jouw verblijf)

Tijdens deze Sardine Run expeditie verblijf je 10 overnachtingen in "The Jetty River lodge" (of gelijkwaardig) op basis van vol pension, niet-alcoholische dranken inbegrepen.
9 dagen op zee (6 à 10 u per dag). Al die tijd zullen we verblijven op een zodiac van 8m, aangedreven door 2 yamaha motoren van 85 PK elk.

Een typische dag ziet er als volgt uit:

 • 06.00u: licht ontbijt
 • 06.45u: lanceren van de zodiac vanop de rivier naar zee
 • 07.30u: start activiteiten op zee
 • tussen 13.00 en 15.00u komen we terug aan land (afhankelijk van de actie die we vinden)
 • rest van de dag kan je uitstappen maken, diner 19.00u (met oa lokale gerechten als Braai, Potjies, stoofpotten en curries) en relax. Afsluiten van de dag gebeurt vaak rond het kampvuur in onze lodge.


Onze gidsen aan boord van de zodiac zijn:

 •  Morne Hardenberg: gereputeerd haaienspecialist, onderwater filmer en fotograaf. Hij werkte reeds voor National Geographic, BBC, Discovery, en vele andere. Zelf runt hij zijn duikcentrum in cape Town, met specialisatie naar de Grote Witte haai, Blauwe haai, Mako en Cowsharks. Hij heeft intussen meer dan 10 jaar ervaring met Sardine Run.
 •  Paul Van Blerk: skipper en expert Sardine Run sinds ettelijke jaren
 •  Brocq Maxey: Dive master en onderwater fotograaf.


Merk op:
In juni en juli is het winterperiode in Zuid-Afrika. De weersomstandigheden kunnen soms heel uitdagend zijn, en in het slechtste geval kan het soms onmogelijk zijn om uit te varen. Indien dit het geval zou zijn, worden in de mate van het mogelijke alternatieve activiteiten aangeboden.


Duikinfo

Elk jaar, aan de oostkust van Zuid-Afrika, is één van de mooiste natuurwonderen te bezichtigen. Tijdens de Sardine Run trekken miljoenen sardienen door de Indische Oceaan van Kaapstad naar het noorden. Aangevallen door haaien, dolfijnen, walvissen en zeevogels vechten ze zich een baan door de zee.

Het is niet te voorspellen wanneer exact de jacht geopend wordt, maar tussen mei en juli zijn ze te bewonderen. De sardienen trekken van het gebied bij de Kaap zo'n vijftienhonderd kilometer naar Durban in het noorden. Niemand weet waarom maar men denkt dat het bepaald wordt door voedsel of voortplanting. 

Er is niet precies bekend hoeveel duizenden tonnen vis tijdens de zomer naar het noorden trekken. Er zijn echter scholen waargenomen van 20 kilometer lang, 3500 meter breed en 30 meter diep! Vissen die achteraan zwemmen en enkele bodemdieren stikken vaak door gebrek aan zuurstof. 

De scholen sardienen worden achtervolgd door bultrugwalvissen (honderden), witte- koper- en zandtijgerhaaien, zeeleeuwen, tuimelaars (schatting: zo'n vijfduizend), pinguins en duizenden zeevogels.

Vanuit het oosten komen Brydewalvissen, dwergvinvissen, orka's, gewone dolfijnen, zijde-, hamer- en makohaaien en vogels van het open water. Uit het noorden komen tropische roofvissen zoals zwartpunt-, tijger- en zambezihaaien, barracuda's, tonijnen en zwaardvissen. De roofvissen schieten met opengesperde bek de scholen sardienen binnen, dit met een grote trefkans uiteraard. De haaien eten zelfs zoveel dat ze soms dood aanspoelen met een buik vol met 100 kilo vis (zo'n 500 sardienen)!

Dit wordt een ervaring om nooit te vergeten!!!


Data en prijzen

Prijs per persoon, in een te delen kamer:

19 tot 29/06/20 = €3.490 per persoon

10 tot 20/07/21 = €3.890 per persoon

Andere data op aanvraag.

Inbegrepen 

 • Alle transfers ter plaatse
 • 10 nachten "The Jetty River lodge" (of gelijkwaardig) in een te delen tweepersoonskamer 
 • Vol pension (ontbijt, pick nick aan boord, diner)
 • Niet alcoholische dranken
 • 9 dagen (+/- 6.30u per dag) op zee (onder voorbehoud van slechte weersomstandigheden). Het spektakel wordt afwisselend bewonderd al duikend, snorkelend of van op de boot.
  Maximum capaciteit van de RIB (= boot waarmee er wordt uitgevaren) is 8 personen.

Niet inbegrepen:

 • Vluchten. We kunnen voor jou de meest geschikte vluchten boeken. 
 • Reisverzekeringen
 • Lokale taksen
 • Fooien en persoonlijke uitgaven
 • Andere maaltijden en alcoholische dranken

Contact

Contacteer ons als u een reis wilt boeken of meer info wenst over SARDINE RUN EXPEDITIE 2020 en 2021