Plancius - NoordpoolAccommodatie

De m/v Plancius werd in 1976 gebouwd als oceanografisch onderzoeksschip voor de Koninklijke Marine en kreeg de koninklijke titel “Hr. Ms. Tydeman”. Het schip voer voor de Nederlandse marine tot juni 2004 en werd uiteindelijk gekocht door Oceanwide Expeditions. Het schip werd in 2009 compleet herbouwd als een expeditie passagiersschip met plaats voor 116 reizigers. Het voldoet aan de meest recente SOLAS-voorschriften (Safety of Life at Sea). De m/v “Plancius” staat geregistreerd in het Lloyds Register en vaart onder Nederlandse vlag.

De m/v “Plancius” is uitermate comfortabel en gezellig ingericht, maar het is geen cruiseschip. De in het Noord- en Zuidpoolgebied zijn en blijven in de eerste plaats gericht op een actief en educatief expeditie-reisprogramma, waarbij zoveel mogelijk tijd aan land wordt doorgebracht. De Plancius is hier zeer geschikt voor: het schip heeft ruime, open dekken op meerdere niveaus, met wandelruimte rondom het dek 4, en heeft ook banken aan dek waardoor u ook buiten van het landschap en de natuur kunt genieten. Het schip is uitgerust met een diesel-elektrisch aandrijfsysteem dat het lawaai en de trillingen van de motor aanzienlijk vermindert. De 3 dieselmotoren genereren 1230 pk elk, zodat het schip een snelheid van 10 - 12 knopen kan halen. Het schip is versterkt tegen ijs en werd speciaal gebouwd voor oceanografische reizen. De m/v “Plancius” wordt bemand door 18 bemanningsleden, 19 hotelmedewerkers (6 chefs, 1 hotelmanager, 1 steward-barman en 11 stewards / schoonmakers), 7 expeditiestaf in Antarctica (1 expeditieleider en 6 gidsen/sprekers), voor het Noordpoolgebied 8 expeditiestaf (1 expeditieleider en 7 gidsen/sprekers) en 1 dokter. De Plancius is uitgerust met 10 Mark V zodiacs inclusief 40 pk 4-takt buitenboordmotoren en 2 gangways aan stuurboordzijde voor snelle zodiac-operaties.

Het comfortniveau aan boord van de ”Plancius” willen we classificeren als “comfortable hotel standard”. De Plancius biedt plaats aan 116 passagiers in 53 passagiers hutten, met alle privé toiletten en douches: 4 vierpersoons hutten met patrijspoort, 2 driepersoons hutten met patrijspoort, 9 tweepersoons hutten met patrijspoort, 26 tweepersoons hutten met venster en 2 deluxe tweepersoons hutten (ong. 12,5 vierkante meter) en 10 tweepersoons superieure hutten (ong. 21 vierkante meter). Alle hutten beschikken over lage bedden (één queen-size bed in de superieure hutten en twee eenpersoonsbedden in de tweepersoons hutten), behalve in de 4 vierpersoons hutten (voor 4 personen in 2x hoge en lage bedden) en in 2 driepersoons hutten (1 stapelbed en 1 laag bed). Het schip heeft een restaurant op dek 3 en op deck 5 een ruime Observation Lounge met bar en bibliotheek. De grote vensters in de Observation Lounge bieden een fantastisch panoramisch uitzicht.

Specificaties
Passagiers: 116 in 53 hutten
Bemanning: 47
Lengte: 89 meter
Breedte: 14,5 meter
Diepgang: 5 meter
IJsklasse: 1D (Plancius heeft een Lloyds klasse-notatie 100A1 Passagiersschip, IJsklasse 1D en een diepgang van 5 meter)
Tonnage: 3211 ton
Voortstuwing: 3x Diesel-Elektrisch
Snelheid: 10.5 knopen gemiddeld


Duikinfo

Algemene informatie voor passagiers:

  • Duikers dienen ervaren te zijn en dienen bedreven te zijn in koudwater- en droogpakduiken. 
  • We streven naar 1-2 verschillende duikgelegenheden per dag (1x in de ochtend / 1x in de namiddag)
  • Het duiken is afhankelijk van de lokale ijs- en weersomstandigheden
  • De duikmeesters en-gidsen van Oceanwide zijn gekwalificeerd en ervaren en zijn experts in hun vakgebied.
  • Basisapparatuur aan boord (duikflessen, compressor, gewichten en basisbenodigdheden)
  • Duikers dienen hun persoonlijke uitrusting mee te brengen
  • Supplement: Zie onze data en tarieven voor het duiksupplement

Wat is er te zien tijdens het poolduiken?
Er worden duiken gemaakt op een aantal meerdere duiklokaties. Zo worden er ondiepe ijsduiken gekaakt, duiken langs verticale rotsmuren, vanaf stranden en vanaf de zodiac. De maximale duikdiepte is ongeveer 20 meter. De vaak uitzonderlijke ijsformaties, in de vorm van ijsbergen en zeeijs, hebben een groot effect op het licht onderwater. Hierdoor ontstaat er een constant veranderend kleurenspectrum, met een fantastische verscheidenheid aan schaduwen en helderheid. De diepblauwe kleuren zullen een onvergetelijke indruk maken. In de Antarctische en Arctische wateren kunnen we veel onderwater flora en fauna aantreffen zoals muren met zeegras, zachte koralen, zeeslakken, zeevlinders, manteldieren, springkrabben, spinkrabben, vele soorten zeesterren, anemonen, kwallen, zee-egels en zeesterren, pauwkokerwormen, krill, gigantische zee-pissebedden, Hondshaaien en verschillende vissoorten, zoals Halurus equisetifolius, de Shrubby Horse-tail). In Spitsbergen kunnen we soms met zeehonden duiken. In de buurt van het eiland Moffen (Spitsbergen) kunnen we vaak Walrussen observeren. Soms komen ze in de buurt van de zodiacs, en wanneer dit gebeurt, kunt u deze dieren met behulp van uw snorkel en masker soms zelfs onder het wateroppervlak observeren. Vanwege het mogelijke gevaar zullen we niet met Walrussen duiken. In Antarctica is er een soms de mogelijkheid om met pelsrobben, zeeluipaarden en pinguïns te snorkelen of te duiken.

 

Arctische duiken (Spitsbergen)
In de noord Atlantische wateren bieden we onder andere duiken vanaf de zodiac en wrakduiken aan. In de poolgebieden wordt ook bij ijs gedoken, waarbij we duiken in de buurt van of onder ijsschotsen maken, tot ongeveer 9 meter diepte. Ook worden er duiken vanaf het land gemaakt, tot ongeveer 9 tot 18 meter diepte. De vaak uitzonderlijke ijsformaties, in de vorm van ijsbergen en zeeijs, hebben een groot effect op het licht onderwater. Hierdoor ontstaat er een constant veranderend kleurenspectrum, met een fantastische verscheidenheid aan schaduwen en helderheid, de diepblauwe kleuren zullen een onvergetelijke indruk maken. In de noord Atlantische wateren kunnen we veel onderwater flora en fauna aantreffen zoals muren met zeegras, zachte koralen, manteldieren, springkrabben, spinkrabben, vele soorten zeesterren, anemonen, pauwkokerwormen en Hondshaaien. Duiken in Arctische wateren biedt buiten het schitterende ijs ook interessant marine leven zoals zeegras-muren, zeeslakken, zeevlinders, krabben, Arctische vissoorten zoals Halurus equisetifolius (Shrubby horse-tail), kwallen, zee-egels en zeesterren. In Spitsbergen kunnen we soms met zeehonden duiken.

Ervaring & Kwalificatie
Deze reizen zijn niet voor beginners, u dient een ervaren duiker te zijn, bedreven in koudwater- en droogpakduiken (minimaal 20 duiken). Vóór het vertrek dient u een internationaal geaccepteerd duikbrevet, een duiklogboek en een verklaring van uw arts (niet ouder dan twee jaar) met de bevestiging dat u fysiek gezond bent om aan diepzeeduiken te doen, voor te leggen.  De eerste duik van de trip zal een 'proef'-duik zijn om uw uitrusting en gewichten uit te testen, op basis waarvan onze duikmeester kan beoordelen of alle individuele duikers genoeg ervaring hebben om te duiken in de antarctische wateren. 
Indien onze duikmeester van mening is dat een duiker niet voldoende ervaring heeft, kan hij beslissen deze duiker uit te sluiten van het duikprogramma (deze beslissing wordt voor uw eigen veiligheid genomen). In dit geval kan Oceanwide Expeditions niet (financieel) aansprakelijk worden gesteld en zal geen enkele vordering toegekend worden.  Alle duikers zijn verplicht om de instructies van de duikmeester en -gidsen te allen tijde volgen. Alle deelnemers duiken 100% op eigen risico, hetgeen ook het geval is tijdens de excursies aan wal.

Expeditiemedewerkers
Ons expeditieteam bestaat uit een expeditieleider, gidsen/voordrachtgevers en duikgidsen. Het team bestaat uit ervaren medewerkers, met wie wij sinds vele jaren samenwerken.  Elke ochtend na het ontbijt zullen de passagiers worden geïnformeerd over het dagprogramma (positie van het schip, algemene informatie over het gebied, reisroute en de te verwachten dieren in het wild tijdens de excursies). De excursies zullen worden geëvalueerd in de namiddag en na het diner. Af en toe zal het expeditieteam lezingen organiseren, soms ondersteund met diavoorstellingen om de passagiers te informeren over de verschillende interessante kenmerken van het Arctische en Antarctische gebied.

Dive master
Onze dive masters en -instructeurs zijn zeer ervaren in het ijsduiken. De voertaal van de duikoperatie is het Engels, tenzij anders vermeld.

Duikoperaties & -procedures
Proefduik: De reis zal beginnen met een proefduik, zodat alle duikers kunnen wennen aan het koude water en hun uirusting kunnen uittesten en kunnen bepalen hoeveel gewichten ze nodig hebben. Voor iedere duik, wordt er een briefing gegeven over de locatie van de site, de ijs- en weersomstandigheden en de duikprocedure.
Duik-buddy: Het duiken zal gebeuren op basis van een 'buddy-systeem'. De duikgids zal niet in het water zijn om de duikers te begeleiden en te leiden. De gidsen zullen aan de oppervlakte blijven voor de veiligheid van de duikers. De duikers worden verwacht voldoende ervaring te hebben om hun kompas en dieptemeters te lezen en op elkaar te letten teneinde op een veilige wijze te duiken.  De opstelling van het buddy-team is altijd een kritiek punt: we laten onze duikers zelf hun duikpartner kiezen, voorzover dit mogelijk en haalbaar is.   In gevallen waar duikers geen duikpartner vinden, of wanneer we twijfelen, zullen de gidsen dit met de duikers bespreken, rekening houdend met hun verwachtingen en ervaringsniveau. We proberen personen met overeenstemmende interesse, ervaring en duikduur samen te voegen.  Indien er een oneven aantal duikers is voor bepaalde duiken, en het is niet mogelijk om een driepersoonsteam te vormen, zullen de gidsen meeduiken.  
Aantal duiken: We plannen ten minste een tot twee duiken per dag, maar het is niet mogelijk om een exact aantal duiken op te geven. Alles hangt af van de ijs- en weersomstandigheden.
Duikgids / duiker: 8 duikers per duikgids. Maximum aantal duikende passagiers: 24 
Benadering van de duiksite: Normalerwijze 6-7 duikers per zodiac.  Houd steeds uw waardevolle uitrusting in het oog bij het in-en uitstappen. Oceanwide Expeditions kan niet aansprakelijk gesteld worden voor het verlies van individuele uitrusting. Onze zodiacs zijn meestal versterkt met zogenaamde duikvloeren. De "duikvloeren" zijn grote onbuigzame aluminium structuren, die zijn vastgeschroefd in de zodiacs. Indien uitgerust met deze vloeren kunnen ze een grote hoeveelheid zware duikflessen bevatten. In niet-versterkte zodiacs plaatsen we nooit meer dan 5 duikflessen op de vloer van de zodiac. Dit is het maximum aantal duikflessen, anders wordt de standaard-vloer van de zodiac beschadigd! 

Uitrusting
Het is niet nodig om duikuitrusting op te slaan in uw hut. Bij aankomst zal ons duikpersoneel u tonen waar u uw duikuitrusting kunt achterlaten in toegewezen opslagruimtes op het dek. Neem enkel uw ademautomaat mee in uw hut. Elke duiker wordt verwacht zijn uitrusting terdege voor te bereiden, voorafgaand aan elke duik. Breng uw eigen reserveonderdelen voor uw ademautomaten en droogpak mee, in geval van lekkage of beschadiging. De duikers worden verwacht hun eigen uitrusting in en uit de zodiac te dragen en soms ook op en neer het gangpad.

Stromingen
Kunnen overal en op elk moment aanwezig zijn, we hebben gewoonweg nog niet vaak genoeg op deze sites gedoken om te weten waar deze stromingen precies kunnen voorkomen. We zorgen er altijd voor dat een van onze ervaren gidsen eerst duikt en vlug een "kijkje" neemt voordat de anderen zich in het water begeven.

Zichtbaarheid
Veel pakijs betekent vaak duidelijke zichtbaarheid onder het wateroppervlak en vlak water. Weinig pakijs betekent vaak veel plankton omdat er meer daglicht is en ook meer deiningen. De ijs- en weersomstandigheden zijn natuurlijk elk jaar verschillend, zodat men op geen enkele manier iets kan voorspellen.  
Drijvend pakijs: betekent een reëel gevaar. Wanneer het opdaagt terwijl duikers onderwater zijn, kan het heel moeilijk zijn om personen te zien wanneer ze temidden van het pakijs bovenkomen. Daarom is het heel belangrijk om enkel te duiken rond vastgelopen ijsbergen of ijsbergen die drijven in water, ver uit de buurt van los ijs of pakijs. Veel van de sites hebben hellingen of wanden die veel dieper gaan dan de maximale duiklimiet van 20 meter. De duikers dienen verantwoord te handelen en zelfdiscipline te tonen.

Een combinatie van natuur en duiken!
Tijdens de reizen, hebben ervaren droogpak-duikers de mogelijkheid om de natuur te verkennen van onder het wateroppervlak. Duiken in Antarctica en het Arctische gebied is inderdaad fascinerend. Ofschoon de bovenkant net zo spannend is. Tijdens de reis kunt u, met de voorafgaande goedkeuring van uw expeditieleider, er op elk moment voor kiezen om deel te nemen aan onze spannende excursies aan wal en zodiac cruises in plaats van te duiken. Deze combinatie maakt onze reizen uniek. Het zal ongetwijfeld een ultieme ervaring zijn!


Data en prijzen

Prijzen steeds op aanvraag vanwege de verschillende programma's

 


Meer info

Aanpassingen aan het duikprogramma als gevolg van ijs- en weersomstandigheden
Deze duikreizen zijn echte expedities. Hoewel we de bestemmingen goed kennen zal elke duik anders zijn en een verrassing blijven. Denk eraan dat de natuur en de duik-omstandigheden, zoals het weer, stromingen en zeeijs, niet statisch zijn maar constant veranderen. Dit betekent dat de feitelijke situatie onder water, zoals het zicht, de kleuren en de aantallen zeedieren, enorm kunnen variëren. Wanneer het duiken niet heeft voldaan aan de persoonlijke verwachtingen kan dit geen basis vormen voor claims of restitutie.

Let op! De vaarroute in het Noordpoolgebied, Antarctica, de Falklands (Malvinas) en South Georgia kan worden beïnvloed door weers- en ijsomstandigheden. Het is altijd mogelijk dat we onze vaarroute vanwege het pakijs of storm moeten aanpassen. Het is ook mogelijk dat bepaalde baaien en fjorden gesloten zijn vanwege het ijs. In dat geval moeten we onze route aanpassen. Aanpassingen aan het programma als gevolg van ijs- en weersomstandigheden, kunnen nooit een basis vormen voor claims of restitutie. Wanneer we veranderingen in de vaarroute aanbrengen zullen de Kapitein, expeditieleider en duikmeester hun uiterste best doen om een zo goed mogelijk alternatief programma aan te bieden, dat ook zo veel mogelijk de oorspronkelijk geplande vaarroute volgt en waarbij gezocht zal worden naar mooie duikplekken.

Vereiste reisdocumenten: Voor Noorwegen volstaat uw Belgische identiteiskaart.

Vereiste inentingen: Er zijn geen inentingen vereist.

Reisdocumenten:
Diplomatie.be
Belgische identiteitskaart of paspoort.

Verzekeringen:
Het is van belang dat u een reisverzekering hebt voor uw reis naar Noorwegen. Wij bevelen de reisverzekeringen van Europ Assistance en Sunassistance aan. Indien interesse lichten wij u graag de verschillende mogelijkheden toe.

Het uur in Noorwegen:
WorldTimeServer.com

Gezondheid op Reis:
Raadpleeg uw huisarts.

Electriciteit en stekkers:
World Electric Guide

Het weer in Spitsbergen:
weerstatistieken
Het actuele weer


Data & Reservaties

Contact

Contacteer ons als u een reis wilt boeken of meer info wenst over Plancius - Noordpool