MY SAUDI EXPLORERAccommodatie

Wild Water is exclusief agent voor Benelux.

De 33 meter lange MY Saudi Explorer werd in december 2019 in Alexandrië gebouwd, en zal vanaf maart 2020 in het Saoedi-Arabische deel van de Rode Zee varen. Specifiek ontworpen voor duikexpedities is het schip voorzien van de nieuwste veiligheidssystemen, krachtige motoren en een stalen romp. De stalen romp heeft een duidelijk merkbaar positief effecten op het comfort - vooral wanneer de golven zwaar zijn. Maximaal 20 duikers kunnen worden ondergebracht in comfortabele hutten op deze moderne liveaboard. 

De Europese exploitant heeft jarenlange ervaring in de Rode Zee en biedt twee routes aan in de Saoedi-Arabische Rode Zee:
-> de Farasan Banks Route, van november tot mei
-> de Yanbu-route, van juni tot oktober.

De trips starten steeds vanuit Jeddah met een daaropvolgende transfer naar de vertrekhaven. Afhankelijk van de safariroute is er een transfer van ongeveer twee en een half uur ten zuiden van de havenstad Al Lith (Farasan Banks Route) of een transfer van bijna drie uur ten noorden van de havenstad Yanbu (Yanbu Route).
Je verblijft 6 nachten aan boord van de MY Saudi Explorer en de zevende nacht is er een verblijf voorzien in een hotel te Jeddah. 

De MY Saudi Explorer heeft een ruim salon met airconditioning en een aparte eethoek waar het eten wordt geserveerd. De chef-kok tovert heerlijke Arabische, Italiaanse en internationale gerechten op tafel. Je kan bijna elke dag kiezen uit vers gevangen vis. Alcohol wordt niet aan boord aangeboden, zoals in het hele Koninkrijk. De salon heeft moderne entertainment voorzieningen en een bar. Je geniet en ontspant op het zonneterras dat voorzien is van ligstoelen, comfortabele stoelen, een bar en een jacuzzi. Een laadstation voor de batterijen is tevens beschikbaar. 

De MY Saudi Explorer
heeft tien comfortabele kajuiten, die zich allemaal op het hoofd- of bovendek bevinden en dus ramen hebben. Er zijn 5 kajuiten met twee eenpersoonsbedden en een suite met een tweepersoonsbed. Deze bevinden zich op het hoofddek. Vervolgens zijn er  vier hutten met dubbele bedden (die kunnen worden omgezet in twee aparte bedden). Deze kajuiten bevinden zich op het bovendek. Een ongewone en vrij zeldzame configuratie, omdat - zoals gebruikelijk op safarischepen - er geen hutten op het benedendek zijn. Alle hutten zijn voorzien van individuele airconditioning en hebben een eigen badkamer met douche / toilet. 

Het duikdek van de MY Saudi Explorer, gelegen aan de achtersteven, biedt voldoende ruimte, een gootsteen en een duikplatform met duiktrappen, waardoor je gemakkelijk het water in en uit kunt. Je duikt met aluminium flessen van 12 liter met DIN / INT aansluitingen. Flessen van 15 liter en nitrox zijn beschikbaar tegen een meerprijs. Er zijn slechts twee duiken op de laatste dag. Omdat er op verschillende duikplaatsen sterke stromingen kunnen worden verwacht, moet je minstens een Advanced Open Water brevet en 50 gelogde duiken hebben.


Duikinfo

Het hoeft geen betoog meer dat de Rode Zee voor uiteenlopende redenen één van de beste duikbestemmingen ter wereld is. Terwijl duikers in Egypte reeds tientallen jaren kopje onder gaan, is Saoedi Arabië als duikbestemming absoluut maagdelijk en schitterend. Je kan dit land dan ook gerust als het laatste duikgeheim op aarde beschouwen.
Met 80% van de oostelijke Rode Zee kust op zijn grondgebied heeft Saudi Arabië dan ook een grote troef in huis. 

Nergens anders ter wereld zijn de duikstekken zo ongerept en exclusief, met enorme hoeveelheden vis en zachte en harde koralen in topconditie.

De maagdelijke riffen strekken zich uit vanaf de grens met Jordanië, in de golf van Aqaba, tot aan de grens met Yemen, diep in het zuiden van de Rode Zee. Heel weinig duikers verkenden hier ooit deze uitbundige onderwaterwereld, en dan waren het nog enkel Saudi of expat duikers. 

De Saudi wateren zijn als een gigantisch onderwater natuurpark met grote scholen rifvissen, pelagische vissen alsook verschillende haaiensoorten, kortom, een waar duikparadijs.

Het onderwaterlandschap is afwisselend drop-off's en fantastische rotsformaties en gigantische koraaltuinen van zowel hard als zacht koraal. Dolfijnen en grienden zijn zeer geregeld van de partij. Murenen, barracuda's, rifhaaien, zijdehaaien, voshaaien, roggen, scholen bultpapegaaivissen, allemaal houden ze je gezelschap op deze duikplaatsen waar weinig of zelfs geen duikers je voor waren. 

Als je duikt in Saoedi Arabië, dan ben je samen met je reisgenoten de enige duikers op dat moment in het water in Saoedi Arabië. Een droom, toch?

De beste duiken (van de totnogtoe gekende duikplaatsen) zijn in de buurt van Yanbu (noordelijk) en de Farasan Banks en Farasan Islands (zuidelijk) te vinden. De Farasan Banks liggen zo'n 300 km ten zuiden van Jeddah, tegenover de grens van Sudan met Eritrea, terwijl Yanbu zo'n 300 km ten noorden ligt van Jeddah, ter hoogte van de grens van Egypte met Sudan, ongeveer tegeneover St John's Reef.

Watertemperaturen in de winter zijn zo'n 24° in het noorden en lopen in de zomer op tot zo'n 32° in het zuiden. Temperaturen boven water gaan van zo'n 20° tot 30° in januari en bedragen in juli zo'n 26° tot 36°. Met een zestal centimeter per jaar is er in Jeddah dus geen regenval van betekenis.

Farasan Banken Route. In het voorjaar, slechts een paar kilometer buiten de haven van Al Lith, kan je walvishaaien tegenkomen die veel voedsel vinden in het planktonrijke water. Na een vaartijd van ongeveer drie uur bereikt de liveaboard de eerste duikplekken die je onmiddellijk het gevoel geven dat je in een volledig onontgonnen wereld bent. Het eiland Mar Mar biedt niet alleen geweldige duiken, maar is ook een uitstekende ankerplaats voor de nacht. Niet ver weg liggen de eilanden Dohra, Jadir en Malathu, evenals de kleurrijke riffen van Gorgonia, Bandu en Long Reef. Ongeveer 40 km zuidelijker kom je bij een tweede rifsysteem, dat deel uitmaakt van Sha'ab Ammar, een groot hoefijzervormig rif dat ook dienst doet als nachtligplaats. Nog verder naar het zuiden kom je bij de eilanden Danak, Jabbara, Eagle en de koraalatollen Mudarr, Fantasy en Choppy. Stuk voor stuk spectaculair duiken. Een gemeenschappelijk kenmerk van al deze duikplaatsen is de ongelooflijke verscheidenheid aan harde en zachte koralen op de plateaus evenals de grote scholen rifvissen. Als je op de steile hellingen van de riffen duikt, die meestal naar het noorden en zuiden gericht zijn, heb je de mogelijkheid om grote pelagische vissen te observeren, zoals scholen hamerhaaien of tijgerhaaien, die hier mist wat geluk maar toch regelmatig gespot worden.

Yanbu route. De eerste duik op Gotha el Sharm Reef, op slechts enkele kilometers van de haven van Yanbu, is een voorproefje van de ongerepte onderwaterwereld met zijn intacte, majestueuze koraaltuinen. Verder naar het westen bereikt het schip het uitgestrekte gebied van de "Seven Reefs", dat wordt gekenmerkt door talloze kleurrijke koraalriffen. Het gebied is rijk aan duiklocaties zoals Marker 32, Marker 34, Abu Galawa, Marker 39 en anderen, elk met zijn eigen bijzonderheden. De brede en uitgestrekte plateaus zijn de beste uitkijkpunten voor grote scholen pelagische vissen. Hamerhaaien, silvertip haaien en zijde haaien patrouilleren in deze wateren. Vaak kom je ook tijgerhaaien tegen. Ongeveer 15 kilometer naar het zuiden bereikt het schip de afgelegen punt van Mansi (of Marker 42), een brede rotsformatie die uit de diepte oprijst en waarvan de muren bedekt zijn met waaierkoralen. Als je geluk hebt, krijg je  scholen hamerhaaien te zien op de zuidelijke helling. Verder naar het zuiden bezoek je het Sha'ab Suflani Atol (of Marker 44), waarvan de wanden verticaal meer dan 300 meter naar de diepte reiken. Ook hier maak je kans op scholen hamerhaaien en andere pelagische vissen. De liveaboard eindigt met een duik op het wrak van de "Iouna", een oud Turks stoomschip, dat in 1914 een paar kilometer buiten de haven van Yanbu is gezonken.


Data en prijzen

Wild Water is exclusief agent voor Benelux.

LAST MINUTE DEAL
Vertrek op 15/03 of 22/03 in 1 week

Prijs: 1.795€ per persoon
Inclusief vluchten vanuit Parijs, 19 duiken, vol pension
Exclusief: vervoer naar Parijs, visum, Trip fees (150€), fooien


Wees er als eerste bij om de opening van de Saoedische onderwaterwereld te vieren, en word weggeblazen door de ongerepte onderwaterpracht!!!

VOORBEELD: Trip met MY Saudi Explorer
Zondag:
Vlucht naar Jeddah
Aankomst Jeddah en transfer naar MY Saudi Explorer, waar je 's nachts aankomt.
Maandag tot Vrijdag:
5 dagen duiken, 3 duiken per dag. Bijkomend worden er ook nog 2 nachtduiken gemaakt.
Zaterdag:
In de voormiddag worden nog 2 duiken geprogrammeerd, waarna we terugweg naar Jeddah aanvatten. Bij aankomst brengen we een bezoek aan het gezellige oude stadsgedeelte, en drinken een thee tussen de locals op één van de pleintjes.
Daarna vervolgen we onze weg naar het Al Bilad Hotel, voor de laatste nacht in Saoedi-Arabië.
Zondag:
Transfer naar de luchthaven van Jeddah en aansluitende retourvlucht. 

Prijs:
op basis van een standaard kajuit (te delen): vanaf 1.700€ per persoon*
(* Onder voorbehoud van beschikbaarheid en van prijswijziging)

Inbegrepen:

 • 6 nachten aan boord in een gedeelde 2 persoonskajuit (met airco)
 • 19 Duiken, waaronder 2 nachtduiken (onder voorbehoud van wijziging)
 • Lokale groeptransfers (Jeddah - MY Saudi Explorer - Al Bilad Hotel / luchthaven Jeddah)
 • 1 nacht op het einde van de trip, Al Bilad Hotel (in een te delen standaard kamer) op basis van kamer met ontbijt. Single supplement: + €50 per nacht (onder voorbehoud van prijswijziging).
 • 12L duikflessen (INT DIN) gevuld met lucht
 • Lood
 • Duikgidsen
 • Vol pension aan boord, incl water, thee, koffie en soft drinks

Niet inbegrepen:

 • Vluchten van en naar Jeddah. Onder voorbehoud van beschikbaarheid en onder voorbehoud van prijswijziging.
 • Visum (zelf op voorhand aan te vragen via https://visa.visitsaudi.com: +/- 115€ per persoon).
 • Het is beperkt mogelijk om duikmateriaal te huren. Verplicht ruim op voorhand (bij boeking) aan te vragen.
 • Nitrox mits supplement, ter plaatse te betalen maar bij boeking aangeven (indien gewenst en indien beschikbaar): + €7 per tank of + €70 per week. Onder voorbehoud van prijswijziging.
 • 15L duikfles mits supplement (indien gewenst bij boeking aangeven).
 • Wifi is niet beschikbaar.
 • Lokale kosten en taksen (verplicht ter plaatse te betalen): + €150 per persoon en per week. Onder voorbehoud van prijswijziging.
 • Supplement upgrade Master Suite kajuit: + €250 per persoon voor een trip van 6 nachten aan boord. Onder voorbehoud van beschikbaarheid en prijswijziging.
 • Supplement Single in een kajuit: + € 800 per persoon voor een trip van 6 nachten aan boord. Onder voorbehoud van beschikbaarheid en prijswijziging.
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Fooien (€10 per dag en per persoon).

Merk op:

 • Voor duiken te Saoedi-Arabië is een minimum van 50 gelogde duiken vereist. Het is tevens nodig om (minimaal) een brevet Advanced Open Water te bezitten.

Meer info

Diplomatie.be : 
Door een verhoging van aanvallen komend vanuit Jemen deze laatste maanden (mei – september 2019), raden wij ten stelligste elke verplaatsing in het Zuiden van het land af, de provincies Abha en Jizan inbegrepen.
De terroristische dreiging in Saoedi-Arabië is permanent. Verschillende Saoedische steden werden recent getroffen door aanslagen.
Op 27 september 2019 hebben de Saoedische autoriteiten de E-visa en het visum bij aankomst geïntroduceerd voor 49 landen, waaronder België. Gelieve de volgende link te volgen voor de procedure: https://visa.visitsaudi.com/(externe link)
We raden u ook ten stelligste aan om de website te consulteren die richtlijnen bevat om te waarschuwen voor overtredingen: visitsaudi.com(externe link), net zoals de website thesaudiexpat.com(externe link)
Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook ten zeerste aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be(externe link).

voor meer informatie:
Saoedisch Ministerie van Buitenlandse Zaken
Minbuza.nl
World Travel Guide

Verzekeringen:
Het is van belang dat u een degelijke reisverzekering hebt voor uw reis naar Saoedi Arabië. Wij bevelen de reisverzekering van Europ Assistance en SunAssistance aan. Indien interesse lichten wij u graag de verschillende mogelijkheden toe.

Het uur in Saoedi Arabië:
WorldTimeServer.com

Gezondheid op Reis:
Raadpleeg uw huisarts
Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen

Het weer in Saoedi Arabië:
Het actuele weer


Data & Reservaties


Contact

Contacteer ons als u een reis wilt boeken of meer info wenst over MY SAUDI EXPLORER