BULTRUGGEN - SILVER BANK


Accommodatie

Beleef de tijd van je leven... met de bultruggen van de Silver Bank !

Bultruggen behoren tot de grootste wezens ter wereld, met een intelligentie en charisma dat bewonderaars van over de hele wereld aantrekt. Elk jaar ondernemen duizende bultruggen de migratie van hun zomerse voedingsgronden in het noorden, naar hun broedgebieden zoals de Silver Bank in het zuiden. De Silver Bank maakt deel uit van de 'Sanctuary for the Marine Mammals of the Dominican Republic' en is een veilige haven voor de bultruggen. Hier komen ze het hof maken, paren, bevallen en zogen ze hun jongen tot deze klaar zijn voor de lange terugreis.
Op de Silver Bank spelen de bultruggen een opwindende vertoning van sociaal gedrag, intense vrijage en competitie tussen de mannetjes om een geschikte partner te vinden. Als kers op de taart aanschouw je hier het vertederende en koesterende gedrag tussen moeders en hun kalf. De massieve en kolossale maar toch zachtaardige bultruggen behoren tot één van de meest sociale walvisachtigen.

Als je een bultrug in de ogen kan kijken, zal dit een onvergetelijke en diepe indruk achterlaten.

Zonder enige twijfel mag dit een bijzondere "snorkel"-vakantie genoemd worden, die in maart 2018 al eens de verwachtingen inlostte tijdens de Wild Water groepreis. We hadden de, soms nodige, portie geluk zeker aan onze zijde. De foto's van Marianne Hesters, genomen tijdens de trip in maart 2018, spreken dan ook voor zich en geven een beeld van wat mogelijk de beleveing kan zijn. 
Sommige mensen raken zo verknocht aan deze dieren dat ze jaar na jaar terug willen.
Wild Water duikvakanties organiseert, voor maximaal 18 reizigers, opnieuw deze unieke trip naar de bultruggen van de Silver Bank (Periode 14 maart 2020 - 21 maart 2020).

Is het je wens om er bij te zijn, wil je de bultruggen zien breachen, droom je om de "gentle giants" te aanschouwen? Twijfel dan niet langer!

Tijdens deze liveabaord week staan er geen duiken op het programma waardoor deze trip ook geschikt is voor kinderen, niet-duikers en gelijk welke whalewatchers of oceaan liefhebbers die de kans willen grijpen om deze reuzen (van zeer) kortbij te bekijken. Kapitein Gene Flipse zal je iedere dag iets bijbrengen en zijn kennis en jarenlange ervaringen delen. Hij heeft heel zijn leven doorgebracht op, in en rond het water. Zijn onbegrensde liefde voor de oceaan, de wildernis, het mariene leven en voor walvisachtigen in het bijzonder, leidde hem uiteindelijke naar de Silver Bank waar hij in 2008 Conscious Breath Adventures oprichtte. Hij en zijn teamleden hebben als doel om je naar 'the humpback place to be' te brengen.

Jouw verblijf op de Silver Bank is de M/V Sea Hunter. Met slechts 18 passagiers in negen goed uitgeruste passagiershutten is er voldoende ruimte om te ontspannen en te genieten van de service van een attente en professionele bemanning. De echte meerwaarde zit hem in de twee exclusieve walvisboten, in combinatie met de deskundige bemanning.

De twee bijboten hebben elk maximaal 9 gasten aan boord en voor hun dagelijkse walvisexcursies wordt er veel tijd op doorgebracht. Ze werden speciaal gebouwd voor de Silver Bank. Ze zijn elk 7.5m lang, van glasvezel, met een breedte van 2.75m. Ze hebben lage emissie buitenboord motoren, wat een bewuste milieuoverweging is tijdens operaties in het reservaat en rond de bultruggen. Elke boot is ook uitgerust met VHF-mariene portofoons, GPS, brandblusser en signaalfakkels. De bijboten zijn ruim zodat alle foto- en snorkelmateriaal netjes kan opgeborgen worden en ze hebben tevens een groot aantal aangepaste functies.
Elk hebben ze een zonnekap die ook bescherming biedt tijdens een mogelijke regenbui. Er is een royale droge opslagruimte met een plank voor camera's en andere uitrustingen. Elke boot is uitgerust met een comfortabele bank om op te zitten. De gasten zitten rug aan rug. Dit is uitstekend op het gebied van comfort maar ook voor het zoeken naar en fotograferen van walvissen. Er is ook een stevige duikladder om het instappen gemakkelijker te maken als je ontmoeting achter de rug is. En eenmaal veilig uit het water geholpen, is er een voorraad van stevige snacks en koude dranken om uw trek te stillen.

Last but not least...
Een kleinere groep betekent heel vaak een betere ervaring met de walvissen.
Minder mensen aan dek betekent natuurlijk ook minder mensen in het water met de walvissen, en dat is wat echt het verschil kan maken! Kleinere groepen hebben een betere kans om het water rustig in te gaan en hebben een veel grotere kans op een succesvolle ontmoeting.


Duikinfo

Zwemmen met de bultruggen... Een ultieme ervaring !

Nagenoeg alle bezoekers aan de Silver Bank zijn al dolgelukkig bij het zien van de enorme aantallen bultruggen en hun gedragingen die ze tentoonstellen aan het wateroppervlak. Maar waarvoor de meeste gasten deze reis echt maken is de mogelijkheid om de oceaan zelf te betreden en de walvissen op een persoonlijkere wijze te ontmoeten door met ze te zwemmen/snorkelen.

De Silver Bank is één van de weinige plekken op aarde waar zwemmen met bultruggen officieel wordt toegestaan en gereguleerd. Alle activiteiten vinden hier plaats aan zeer specifieke voorschriften en strikte regels zijn dus ook van toepassing op het zwemmen met de walvissen. Deze strikte voorschriften dienen verschillende doelen. Eerst en vooral beschermen ze de walvissen (onder andere tegen intimidatie) maar tegelijk bieden ze ook de beste kans op een betekenisvolle ontmoeting tussen de gasten en bultruggen.

De techniek die wordt geschetst door de regelgeving wordt een Soft-In-Water-ontmoeting genoemd. Dit is het enige type interactie in het water dat is toegestaan in het reservaat. De basis van een Soft-In-Water ontmoeting is een passieve, niet-agressieve manier waarbij de deelnemers rustig drijven op het oppervlak van de oceaan in de buurt van tolerante, nieuwsgierige en coöperatieve walvissen.

Deelnemers aan een Soft-In-Water-ontmoeting kunnen een masker, snorkel en vinnen gebruiken
maar geen SCUBA-uitrusting. Er is geen agressief zwemmen of freediving toegestaan en (onderwater)fotografen mogen geen flitslicht noch lampen gebruiken. De deelnemers dobberen rustig aan de oppervlakte als een groep. Omdat het alleen snorkelen is, staat de ervaring van zwemmen met de bultruggen open voor deelnemers van alle niveaus, hoewel het zich comfortabel voelen in het water en het hebben van elementaire snorkelvaardigheden zeer nuttig zijn. Gewoonlijk hebben we het over "zwemmen met walvissen" maar wanneer alles goed gaat, is er zeer weinig zwemmen aan. Door rustig het water in te gaan en vreedzaam als een groep te drijven, minimaliseren we enige verstoring van de walvissen en laten we de walvis kiezen om  ons te benaderen of niet. Het is en blijft een ontmoeting in hun omgeving, op hun voorwaarden.

Je benadert de walvis niet, de walvis benadert jou.

Mensen vragen vaak: "hoe dicht komen we bij de walvissen?"
Dit is een verkeerde vraag.
De juiste vraag is: "hoe dichtbij komen de walvissen bij ons?"

Langs de ene kant is het is onmogelijk voor een zwemmer om dicht bij een walvis te komen die niet benaderd wil worden. Langs de andere kant kan een nieuwsgierige walvis zwemmers van heel dichtbij benaderen. Tijdens alle in-water interacties kiezen de walvissen ervoor om te benaderen of niet, en hebben ze controle over de afstand, de duur en het tempo van elke ontmoeting.

Omdat bultruggen wilde dieren zijn, is er geen manier om het resultaat van elke gelegenheid te voorspellen. Het gebruik van de niet-agressieve techniek heeft echter geresulteerd in ontmoetingen met walvissen die van 1 minuut tot 1 uur hebben geduurd.


Een mogelijke dagplanning kan er als volgt uitzien
(volledig indicatief en afhankelijk van de omstandigheden)

's Morgens na het ontbijt wordt er met de tenders richting de bultruggen gevaren.
Als de kans zich voordoet en zolang de dieren zich comfortabel voelen, wordt er zo lang als mogelijk gesnorkeld met de bultruggen.
Deze dieren vinden het doorgaans fijn om contact met mensen te maken. Uniek om zien is welke band er bestaat tussen moeder en kalf.
Rond de middag keren de gasten terug naar de boot waar een heerlijke lunch wacht.
Na even gerelaxed te hebben, wordt het helblauwe water alweer opgezocht om de giganten terug te spotten en bezoeken.

Cocktail hour is there !!
Na de namiddag doorgebracht te hebben bij (ondertussen ook uw vrienden) de walvissen, is het tijd voor een cocktail dewelke dan gevolgd wordt door het avondmaal. Geniet nog van de mooie zonsondergang om daarna naar de sterren te kijken of de rust van jouw kajuit op te zoeken om morgen een nieuwe dag vol whale adventures te kunnen starten.


Data en prijzen

Liveaboard @ the Silver Bank :
14/03/2020 - 21/03/2020 WEGENS ANNULATIES... LAATSTE PLAATSEN VRIJ GEKOMEN!

Standard Cabin 3, 2 plaatsen
Deluxe Cabin 5, 1 plaats (te delen met een vrouw)

Contacteer ons bij interesse. Er is BESCHIKBAARHEID op bepaalde andere trips in het seizoen januari 2020 - maart 2020.


Prijs per persoon:
* Master kajuiten =  $ 4.400,- per persoon. Wisselkoers 16/05/2019: 3.968 EUR per persoon
* Deluxe kajuiten = $ 4.150,- per persoon. Wisselkoers 16/05/2019: 3.742 EUR per persoon


Inbegrepen:
• 7 nachten aan boord in gedeelde tweepersoons kajuit. Van zaterdagavond 17:00 uur tot de volgende zaterdagmorgen 08:00 uur.
• Je bent vijf dagen op de Silver Bank met maximaal 4,5 dagen tijd om te besteden aan het zoeken van walvissen (=maximaal negen tenderexcursies). Dit is steeds afhankelijk van de weersomstandigheden en volgens de regels van het Sanctuary.
• Alle dranken, inclusief koolzuurhoudende, niet-koolzuurhoudende en alcoholische dranken (een beperkte selectie van lokaal bier en wijn) zijn inbegrepen tijdens het verblijf aan boord. Sterke dranken zijn niet voorradig maar kunnen desgewenst aan boord van het schip worden meegebracht.
• 3 maaltijden per dag tijdens de Liveaboard (het diner op de laatste avond is de enige niet inbegrepen maaltijd)
• Ochtend en namiddag snack
• Dagelijks verse handdoeken


Niet inbegrepen:

• Alle vluchten en transfers. Wij zullen de meest geschikte vluchten en transfers voorstellen, al dan niet met de nodige extra overnachting(en) in de Dominicaanse Republiek. Indien je dit wenst kan je ook verlengen of combineren met een landarrangement. Contacteer ons voor meer info.
• (Lucht)haven en/of toeristen taksen of visum, indien van toepassing.
• Vergunning / Marine Park Fee $450,- per persoon (onder voorbehoud van prijswijzigingen).
• Brandstof toeslag (prijs wordt berekend en bekend gemaakt eind december 2019).
• Fooien voor de crew.
• Diner in een lokaal restaurant op de laatste avond.
• Snorkel/camera/video uitrusting.
• Persoonlijke uitgaven.
• Verzekeringen.
• Alle andere dranken en maaltijden die niet specifiek als inbegrepen beschreven staan.

Meer info

1.Reisdocumenten:update: 15/02/2020 (België)

· Paspoort minimum 6 maanden geldig vanaf datum van inreis/aankomst

Voor meer info: https://www.godominicanrepublic.com/travel-to-dr/faqs/

Klik hier voor de meest recente informatie:
https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisdocumenten

2. Verzekeringen:
Het is van belang dat u een degelijke reisverzekering hebt voor uw reis naar de Dominikaanse Republiek. Hebt u zelf een verzekering afgesloten of via ons, vergeet dan uw polisnummer en noodnummer niet mee te nemen.

3. Het uur in Egypte:
WorldTimeServer.com : Tijdens uw reis is het uur in de Dominikaanse Republiek 5 uur achteruit op de tijd in België.

4. Gezondheid op Reis:
Raadpleeg uw huisarts of
https://www.wanda.be/nl/landen/dominicaanse-republiek/

5. Electriciteit en stekkers:
https://www.worldstandards.eu/electricity/plug-voltage-by-country/

6. Het weer in de Malediven:

Month Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
temp Min (°C) 18 17 18 20 20 20 21 21 21 20 19 18
Temp Max (°C) 29 30 29 29 31 32 33 33 33 32 31 29
Water Temp (°C) 27 26 26 27 27 28 28 29 29 29 28 27
Neerslag (mm) 175 140 130 115 130 50 70 70 65 110 230 230

Contact

Contacteer ons als u een reis wilt boeken of meer info wenst over BULTRUGGEN - SILVER BANK