Malediven - Liveaboard

Ervaren duikers die op zoek gaan naar de meest interessante duikplaatsen, naar de grootste variatie onder water, en naar een reis waar de focus ligt op duiken, weten dat de beste keuze doorgaans een duikcruise is. Aan boord van een schip ben je immers niet gebonden aan het doorgaans beperkte bereik van het duikcentrum. De actieradius van een boot overstijgt deze van een duikcentrum aan land ettelijke keren.

In de Malediven is dit een niet te onderschatten voordeel! Afhankelijk van het seizoen zijn sommige duikplaatsen interessanter dan andere. Een liveaboard heeft de flexibiliteit om telkens de route te kiezen die de meest interessante duikplaatsen biedt. Bovendien vaar je bij wijze van spreken van het ene hoogtepunt naar het andere.

Enkele voorbeelden:

  • De meest aangeboden route in de Malediven vertrekt vanuit Male, en combineert topduikplaatsen in het Noord-Male atol, het Noord-Ari atol, Zuid-Aril atol, Vaavu atol en Zuid-Male atol om zo terug aan te komen in Male zelf. Hoogtepunten op deze route zijn onder andere Lankan Manta Point (Noord-Male), nachtduiken met manta's (Noord-Ari atol), op zoek naar de walvishaai (Zuid-Ari atol), de nachtduik met verpleegsterhaaien, stingrays en jagende jacks (Vaavu), en een prachtige channel dive in het Zuid-Male atol.
  • De periode van januari tot maart is de ideale periode om het diepe Zuiden van de Malediven te ontdekken. Dit zijn expedities die enkele weken duren, en waarbij je bij aankomst in Male nog een binnenlandse vlucht dient te nemen om bij de boot te komen. Deze expedities richten zich voornamelijk op grote concentraties grijze rifhaaien tijdens de beste channel dives van de Malediven. Jaarlijks worden hier ook diverse andere haaiensoorten waargenomen zoals de luipaardhaai, de tijgerhaai en de hamerhaai. In het Gaafu atol is er zelfs een plaats waar 's avonds in het licht van de boot de walvishaaien tot aan het achterdek komen. In het meest zuidelijke atol van de Malediven (Addu) bevindt zich nog een prachtig cleaning station voor manta's.
    Weinig liveaboards maken deze expedities, omdat de logistiek niet eenvoudig is. Er zijn ook merkelijk minder resorts. Deze plaatsen zijn dan ook zeer ongerept, meestal ben je helemaal alleen op de duikplaatsen!
  • September/oktober is de periode waarin er opmerkelijk meer plankton aanwezig is in het Baa atol (ten noorden van Ari), hier zijn doorgaans dan ook meer manta's te zien. Een bezoekje aan Hanifaru Bay is in de periode een absolute must. Deze baai is beschermd gebied, waar enkel nog mag gesnorkeld worden. Er is een portie geluk bij nodig, maar als je inderdaad geluk hebt, win je wel ineens de jackpot! Als de omstandigheden goed zijn, is deze baai de favoriete plaats voor manta's en walvishaaien. Tientallen exemplaren zijn dan aanwezig en doen zich tegoed aan het overvloedige plankton: een ware "feeding frenzy"!

 Andere bestemmingen in Malediven


Contact

Contacteer ons als u een reis wilt boeken of meer info wenst over Malediven - Liveaboard